cietnījamajiem lasītājiem paredzētais cietnis
ZinasSpēlesWinampPopsciMobileFailiLinkiViedoklis
08:57 Par maziem zaļiem cilvēciņiem. Skatīt multenes... [www.greenman.ru]
13:15 Zvaigžņu karu jaunākā epizode sauksies Star Wars: Revenge of the Sith un noskatīties to varēsim 2005. gada maijā. [yahoo news]
14:51 No Ņujorkas uz Londonu 54 minūtēs. Tas viss ar vilcienu, kas pārvietosies ar ~8000 km/h ātrumu. Vai tas ir iespējams? [media.dsc.discovery.com]
14:15 Interneta "tētis" iecelts bruņinieku kārtā. [www.digitmag.co.uk]
13:59 Teorija par to, ka melnajā caurumā viss pazūd bez pēdām var izrādīties nepatiesa un 21. jūlijā Stephen Hawking centīsies to pierādīt. [new scientist]
[RSS]



ADVANCED


 Nav cepuminju, nav polla. [kļæ½pļæ½c?]
Floppy diskus...
 
  Izmantoju ikdienā   8% (48)
  Pa retam izmantoju   58% (352)
  Neizmantoju vispār   28% (170)
  Kas ir Floppy?   7% (42)
13 komentāri | visi citi...


ļæ½odien vardadienas svin:
Gunta, Ginta, Gunda
*/?> Nimepļæ½evalised on:
Armas, Armo, Arm, Kallis
ļæ½iandien vardadieni ļæ½vencia:
Manvydas, Almantė, Bertoldas

 Hosted by DEAC
 Server by M79


 da worst
 pods
flash.lv
?>  self
*/?>

  Aizsļæ½ti ziļæ½u par ļæ½o elļæ½to rakstu sev, savam draugam vai naidniekam Izdrukļæ½ ļæ½o nejegļæ½ pļæ½rkļæ½lo ziļæ½u uz sava exelentļæ½ printera Tev gan jau ka ir kaut kas piebilstams par ļæ½o megaziļæ½u (41)  


Par mobilo telefonu izplatību Latvijā nenākas žēloties – nezinu, kāda it statistika (ir meli, ir lieli meli un ir statistika:)), bet paskatoties ielās var pamanīt, ka telefonu tik tiešām ir ļoti daudz. Tāpat iepazīstoties ar cilvēki, parasti sarunas tiek jautāts “Kāds ir tava mobilā numurs?” un vairākums gadījumos tas tiek arī pateikts. Tāpēc šodien mēs ar jums iepazīsimies ar vairākām mobilo telefonu ražotāj kompānijām, to pozīcijām tirgū, galvenajiem modeļiem, izredzēm nākotnē un darbu ar mēdijiem.
Piebildīšu, ka šis ir tikai viedoklis, kas veidojis pēc personīgās pieredzes un nekādā gadījumā nepretendē uz Absolūtās Patiesības statusu. Ceru, ka jums būs interesanti un iespējams arī noderīgi.
 


Nokia
notur savas pozīcijas tāpēc, ka tā ir Nokia - kompānijas telefoni laika gaitā ir spējuši pierādīt, ka ir pietiekami stabili darbā, zonas uztveršana praktiski vienmēr ir normā, telefona sistēma +/- ir ātrdarbīga (izņemot 6210 – šaušalīga bremze), par tehniskiem defektiem pēdējo reizi gāja runa, kad vienai 3310 partijai bija brāķa displeji, kuri tika žiperīgi nomainīti. Viens no galvenajiem iemesliem kāpēc Nokia sākotnēja ieņēma līdera pozīcijas Latvijā ir mūsu pašu slinkums. Slinkums mācīties svešas valodas un attiecīgi nevēlēšanās lietot telefonus, kuros nav iebūvēta latviešu valodas, savukārt Nokia praktiski visos modeļos jau sākotnēji ir latviešu valoda un tautai tas dikti tīk.

Kompānija var atļauties izlaist arī diezgan šaubīgus produktus (viens no pēdējiem ir 3410 – priekš šāds telefons bija nepieciešams nav īsti saprotams), taču pa retam pakārdina pircējus ar jaunu telefonu attēliem, pircēji nopriecājas, ka vo kur foršs telefons Nokia sanācis.

Kompānijai Nokia mobilo telefonu ražošana ir viens no galvenajiem, ja ne pats galvenais ienākumu avots un attiecīga ir arī pieeja šim biznesam – plašas marketinga programmas, daudz un dažādi telefoni.
Neredzu nevienu iemeslu, lai kompānija saglabātu savas stabilās līdera pozīcijas ne tikai pie mums, bet arī visā pasaulē.
Latvijas pārstāvniecības darbs ar mēdijiem ir labs – ja nepieciešama informācija vai telefons apskatam, gandrīz nekad tas netiek liegts.


Kad kompānija Siemens ienāca Latvijas tirgū, neviens īpaši nedomāja, ka kaut kas sanāks labs. Taču modelis C35 izdarīja pavērsienu – tika piedāvāts vidējās klases mobilais telefons, kas bija pietiekami ērts, gana plaša funkcionalitāte un pieejama cena. Tauta pat aizvēra acis uz latviešu valodas neesamību. Laika gaitā parādījās jauni telefoni, kas pārklāja praktiski jebkura lietotāja vēlmes – sākuma klases A35, vidējās klases C45 un biznesa klases S45/ME45, kas arvien ir populāri.

Praktiski, kompānijai bija/ir visi priekšnoteikumi, lai kļūtu par vienu tirgus līderiem, bet ir viens liels klupuma akmens – tā pati vecā, labā latviešu valoda. Nezinu, kāpēc, bet Siemens neizrāda praktiski nekādu progresu šajā jomā – vēlākā stadijā tika piedāvāta latviešu valoda tikai C45 modelim, savukārt pārējie telefoni, kā bija ar angļu valodu tā arī palika. Iespējams, tas saistīts ar to, ka Siemens mobilo telefonu bizness tālu nav galvenais un tāpēc pieeja ir nedaudz pavirša. Tāpat vaida meklējama kompānijas Latvijas pārstāvniecība, kas nespēj kompānijas augšu pārliecināt par latviešu slinkumu un nepieciešamību pēc latviešu valodas.

Jau pieminētā pārstāvniecība ir paspējusi atvērt servisa centru un veic pamatīgas mārketinga programmas. Rezultāti ir divējādi – jā, telefoni ir palikuši populāri, taču servisa centra darbība atliek tikai vēlēties labāku – tiek atteikti remonti pat telefoniem, kam ir vēl garantija un tehniskais defekts ir ražotāja dēļ.

Sajūta ir tāda, ka Siemens Latvijā ir iestrēguši attīstībā – pārdoti galvenokārt tiek vecie modeļi, savukārt jauni veikalu plauktos nav novērojami. Vēl nedaudz un Siemens būs jāatdod savas pozīcijas kādam citam, kas tiks arī izdarīts.
Par kompānijas Siemens pārstāvniecības darbu ar mēdijiem teikt ir ļoti maz ko – saskarsmes praktiski nav bijis, bet cik esmu dzirdējis – daudz maz okeij.


Sony Ericsson ir viena jocīgākajām kompānijām Latvijas mobilo telefonu tirgū. Kompānijas pārstāvniecība tika izveidota uz Ericsson Latvija bāzes – Sony Baltija nav pilnīgi nekādas daļas gar mobilajiem telefoniem. Sākotnēji pārstāvniecībā strādāja viens cilvēks, kurš visādi mēģināja stāstīt par lieliskajiem plāniem, par lielo potenciālu un visādi citādi lielīja paredzamos produktus. Nedrīkst teikt, ka tā bija tukša vāvuļošana – apvienojot Ericsson tehnisko risinājumu un Sony milzīgo pieredzi multimediju jomā, tiek tiešām varēja sanākt neslikti mobilie telefoni. Viens no labākajiem piemēriem bija T68, kaut arī tika tas izstrādāts vēl pirms kompāniju apvienošanās – viens no pirmajiem telefoniem ar krāsainu ekrānu, tehnoloģiski neslikts un vispār gana labs telefons, bet ar augstu cenu. Tāpat vēlos izcelt T39, kurš ir lielisks biznesa klases mobilais telefons ar plašām iespējām un beidzot telefons ar atvāžamo vāciņu bija patīkams izskatā (biju pat domājis par tā iepirkšanu:)).

Taču tas arī ir viss - kompānija mūs turpina barot ar jaunu telefonu aprakstiem, fotogrāfijām un plāniem par tirgus līderu kļūšanu jau 2005.gadā.Jaunie modeļi ir ļoti šaubīgi (T65 un R600 kādam rokās nācies redzēt ļoti, ļoti reti), savukārt interesantāki telefoni tā arī nav parādījušies. Protams, ir jāsaprot, ka kompānijai ir gandrīz tikai viens gads un nevar prasīt visu uzreiz, taču konkurentiem uz to ir uzspļaut no augsta kalna un Sony Ericsson pašlaik patiesībā zaudē savas pozīcijas. Ļoti ātri zaudē.

Attīstība kompānijai ir minimāla un vismaz Latvijā tas tiek pabalstīts ar vēl vienu iemeslu – pārstāvniecību. Attieksme ir tāda, ka vai nu tu raksti par mums labi, vai arī esi melnais tēls Latviešu literatūrā un vari iet bekot. Mēs arī ejam bekot un par Sony Ericsson telefoniem nerakstam:). Kurš zaudētājs?:)

Darbs ar mēdijiem ir vairāk nekā jocīgs – ir savi favorīti no dažiem mēdijiem un viņi arī visādi tiek pabalstīti ar informāciju un telefoniem. Pārējiem nākas ņemt informāciju no interneta un mobilos telefonus no pārdevējiem. Zaudētāji nav mēdiju pārstāvji:).


Samsung ir pats jaunākais spēlētājs spēlē zem nosaukuma “Mobilo telefonu tirgus Latvijā”. Tikai pavisam nesen ar mobilo telefonu bīdīšanu vietējā tirgū sāka nodarboties Latvijas pārstāvniecībā un rezultāti jau ir redzami. Gandrīz pie katra mobilā telefonu pārdevēja ierodas Samsung pārstāvji un aktīvi pārliecina par nepieciešamību sākt pārdot Samsung mobilos telefonus. Tiek piedāvāti jauni un konkurētspējīgi telefoni – īpaši populārs ir N600, kura key features ir lieliska polifoniskā skaņa un augstākās kvalitātes displejs. Tāpat Samsung izceļas ar to, ka pastāvīgi tiek anonsēti un laisti tirdzniecībā arvien jauni mobilie telefoni, praktiski, atbilstoši praktiski jebkura lietotāja vēlmēm. Viens no panākumiem ir Samsung telefonu modeļu iekļaušana LMT pēcapmaksas akcijā, kas tautā ir ļoti populārā. Vājākā kompānijas vieta ir tas pats modeļu klāsts – nav neviena modeļa, kas atbilst sākuma klases parametriem – visi aparātu cenas ir virs 100 latiem un ja tev ir mazāk naudiņas būs jāinteresējas pie citiem ražotājiem.

Samsung Latvijā ļoti ātri saprata to, ka mēs latvieši esam slinki un ļoti lepni un citām valodām šķaudām virsū – tā kā padodiet mums latviešu valodu mobilajos telefonos, kas arī tiek darīts. Vienīgi dažreiz var uzjautrināties par tulkojumiem, bet visādi citādi ir okeij.
Samsung pārstāvniecība Latvijā ir spējusi organizēt vairākas marketinga akcijas, kas devušas ļoti labu atdevi – piemēram, 3 gadu garantija. Vienīgi atcerēsimies, ka ļoooooti reti kāds lieto vienu un to pašu telefonu 3 gadu ilgumā.
Izredzes kompānijas nav slikti – ja viss tiks turpināts iesāktais darbs pēc Samsung var ieņemt Latvijas tirgū otro vietu – Nokia pārsist pušu ir ļoti nereāli:)
Darbs ar mēdijiem kompānijai ir augsti idejiskā kārtībā – lūdzu, plašu informāciju, lūdzu, jaunākie telefoni apskatiem un ja vajag vēl kaut ko – padod tikai ziņu.




Tas patiesībā arī ir viss. Kā redziet situācija ir normāla – protams, mēs neieraugam jaunākos mobilos telefonu vienlaicīgi ar attīstītajām Rietumu valstīm, taču teikt, ka esam pavisam aizmirsti nevar. Mums tomēr ir ko izvēlēties – savi 20-30 modeļi būs ikviena mobilo telefonu pārdevēja veikalā. Cenas ir tādas, kādas viņas ir – var mēģināt pirkt lētāk pelēkos mobilos telefonus, kuri ievesti, vairākums gadījumos, no Krievijas un Vācijas, taču tad ir jārēķinās ar garantijas neesamību – pārdevēju pēcāk nesaķersi rokā.

Jā, ir vēl vairāki ražotāji Latvijas tirgū pārstāvēti – Alcatel, Motorola, Panasonic, Sagem – taču to aktivitātes ir ļoti minimālas un spriest par kaut kādiem darbības rezultātiem neļauj maz pieejamās informācijas. Vienīgais, ko var pačukstēt, ka kompānija LG grasās atvērt savu pārstāvniecību un viens no galvenajiem darbības virzieniem būs mobilo telefonu virzīšana Latvijas tirgū – dzīvosim, redzēsim…

Ja viss būs kārtībā, nākamais šāds apskats būs par tēmu, kā Latvijā tiek pārdoti mobilie telefoni – kas ir lielākie izplatītāji, kā tiek formēta cena, kāpēc jaunāko modeļu cenas mainās ik pēc 2 nedēļām, kāda loma ir pārstāvniecībām un operatoriem.
 
Atpakaļæ½ | Uz augļæ½u | Komentļæ½t (41)
Prev: Mobilie / MobileVoice SMS
Next: Mobilie / Mobilo telefonu garantijas un pēcgarantijas remonts
© 2000-2024 Cietnis.lv.
c0ded by laacz
Hostingu piedāvā DEAC
Hardware piedāvā m79
php/mysql on redhat/apache
Statistika powered by counter.lv
Jebkuru materiālu pārpublicēšana vai izmantošana bez atsauces uz cietnis.lv
ir aizliegta. Izmantojot materiālus no cietnis.lv, pirms to darīt, ir nepieciešams
sazināties ar autoru un noskaidrot izmantošanas noteikumus.