Lai izdrukātu šo rakstu, savā browserī izvēlieties File -> Print, nospiediet uz ikonas print, vai arī, ja sanāk, spiediet šeit.
Šī raksta on-line (oriģinālā:) versija atrodama pēc adreses http:///?id=1891075, no kurienes arī šī izdruka ir nākusi.
Jebkura neautorizēta (bez autora piekrišanas) šī materiāla izmantošana var viest bēdīgas sekas. To darīt vienkārši nedrīkst.

Audigy 2 Platinum apskats.
Pink (pink@cietnis.lv) @ 2003-01-17 15:55:00


Audigy 2 Platinum
Audigy 2 Platinum
Klāt jaunais gads, ar jauniem produktiem, ar jaunām tehnoloģijām. Šogad Cietņa rīcībā nonāca arī kāds jaunums no Creative Labs - Audigy 2 Platinum skaņas karte, kas varētu teikt ar trīs nedēļu nokavēšanos ir ieradusies arī Latvijā.
Pateicoties Liepājas datoru centram, man radās iespēja uz vienu dienu jamo obzervēt mājās. Aptaustīt tā teikt, paša rokām. Un līdz ar to arī pastāstīt un uzrakstīt par redzēto un dzirdēto.
Zvērs, monstrs - tieši tā varētu nosaukt šo karti aplūkojot parametrus un iespējas, kuras es ieraudzīju uz skaņas kartes iepakojuma kastes. Un parametri ir tik tiešām iespaidīgi. Pirmo reizi mūžā redzu realizētu DVD-Audio atskaņošanas iespēju uz personālā mājas datora. Interesanti, ne?

Salīdzinot karti ar konkurentu ražotajām skaņu kartēm būtu jaizceļ:
  • DVD-Audio uzturēšana;
  • Māk atskaņot pie 24 bitiem/192 kHz;
  • Atskaņo un ieraksta pie 24 bitiem/96 kHz;
  • Dolby Digital EX dekodēšana;
  • Septiņas analogās izejas;
  • Uztur 6.1 skaņu spēlēs un filmās;
  • Pagaidām vienīgā THX sertificēta;
  • Signāla/trokšņa līmeņu attiecība ir 106 dB;
  • CMSS 3D;
  • Pilnīgi atbalsta jauno M$ Media Player 9;
  • 5.1 analoga un digitāla dekodēšana, 6.1 tikai analoga dekodēšana uz pašas kartes analogām izejām;
  • ASIO draiveru uzturēšana, daudzkanālu vienlaicīga ierakstīšana pie 16 bitiem /48 kHz.

Kastīte un saturs.

Verot vaļā lielo kasti ar skaņas karti ieraudzīju tajā vēl 2 papīra kastes, kurās tika atrastas pati skaņas karte un kartes komunikāciju paplašināšanas bloku - Audigy 2 drive, plus vēl konverti, pilnu ar kompaktdiskiem un pamācību.


 

Kopsummā konvertā tika atrasti septiņi kompaktdiski: 1 instalācijas disks, kurš satur draiverus priekš Win98se, WinMe, Win2000 un WinXp, kā arī 2 demo diskus, vēlāk viens no viņiem izrādījās ir dvd-audio formātā.
Līdzi nāk arī 2 spēles - Soldier of Fortune II: Double Helix un Hitman 2: Silent Assasin, abas kastītē atrodamās spēles ir pilnas versijas tikai adaptētas strādāšanai ar EAX ADVANCED HD tehnoloģiju.


Plus vēl nāk līdz 3 programmas - Cubasis VST CE, Traktor DJ CE, Ulead VideoStudio 5 SE, programmas paredzētas video un audio datu apstrādei.
Izpakojot visu no kastes - skaņas karti, komunikāciju bloku, distances pulti, savienojošos vadus un pārējos loriņus, sāku pamazām stellēt visu augšā.

Instalācija. 

Vispār viss ir elementāri un parastam mirstīgam paveicams darbs, jo saspraust ne tā ir diezgan pagrūti, atcerēties tikai vajag, ka komunikācijas blokā ir jaiesprauž mazs džamperītis, ja jūs lietosiet dinamisko mikrofonu, ja lietosiet parasto kondensātora tipa mikrofonu (pa ~3,50ls) nekāds džamperītis nav jāsprauž.

 

Instalējot draiverus no līdzi nākošā kompaktdiska ar instalācijas draiveriem, problēmas ar to uzstādīšanu neradās. Un uz Windows XP viss uzinstalējās daudz maz korekti, bet tā man likās tikai sākumā. Kā vienmēr, ar Creative ir tā - tiek izlaists produkts un pēc pusgada ejoši draiveri. Tā bija ar SBLIVE kartēm , tā bija ar Audigy , tā ir ar Audigy 2.


Problēmas parādījās tikai vēlāk, mēģinot uzstādīt attiecīgo skandu uzstādījumus. Tā kā lietoju Creative Desktop Theather DTS 2500 skandas ar ārēju dolby digital dekoderi, izvēlējos 5.1 risinājumu, pieslēdzot tās pie skaņas kartes caur digitālo SPDIF izeju, kā arī caur analogo.
Skanēja tikai 2 priekšējās skandas. Dīvaini, bet visas 5 tumbas man kaut kā skanēt negribēja. Lai gan pirms tam datorā atradās SBLIVE platinum karte, kurai problēmas nekādas nebija ar skaņu.

Bet te stereo kā bija, tā arī palika. Dabūju ievilkt jaunākus draiverus no weba. Paldies jamiem, tie ar laiku laboja šo nepatīkamo gļuku. Creativei tas ir diezgan raksturīgi izlaist produktu ātri un tad domāt par supportu.

Vēl pamanīju vienu lietu kas mani drusku nomāca, karte ļoti gausi pārslēdz skandu uzstādījumu režīmus. To vienkārši nevar nepamanīt, karte noslogo datoru uz 1 minūti tā, ka neko nevar izdarīt, ja ātri slēgā skandu režīmu, pēc kādām 5 reizēm dators arī nokarās. Nepatīkami, bet nu cik noprotu tad šie nebūs pēdējie draiveri.


Kā salīdzinoši liels mīnuss jātzīmē informācijas trūkums par AC3 skaņas izvadīšanu pa taisno (pass thru) no sources uz 5.1 dolby digital ārējo dekoderi. Kas manā gadījumā ir Soundworks Desktop Theatre 5.1 2500.
Lai kā es nopūlējos un izmeklējos webā, tā arī neko neatradu kā atrisināt šo problēmu.
Pat tika arī izmēģināti KX draiveri, bet arī ar tiem man neizdevās ieslēgt nolādēto AC3 režīmu manā ārējā dekoderī, visulaik karte pati grib dekodēt ac3 skaņu un izdot jau dekodētu skaņu caur analogām izejām.


Atliku atpakaļ oriģinālos Audigy 2 draiverus. Spēlējos ar visādiem softiem, un tik un tā AC3 negribēja slēgties. Netīšām, pēc 6 stundu mocīšanās ap karti, uzdūros Audigy AudioHQ konfiguršanas programmai, kurā beidzot varēja noņemt AC3 dekodēšanu un ieslēgt AC3 pass thru modi. Viss notiek! :) Ja jūs zinātu cik es biju priecīgs pus sešos no rīta. Un ja jūs zinātu, kā es lamāju pasauli 6 stundas.


Skaņa.

Skaņa kartei tā ir tuvu perfektumam, principā tā arī ir gandrīz perfekta, bet tik un tā ir jūtama kaut kāda sintētika, bet varbūt beidzot es sadzirdu to, ko nevarēju dzirdēt. Pēc mazas tembru un basu pieregulēšanas un pieslīpēšanas noņemu sintētiku nost un jūtos ka 7 debesīs. :)  Kā nekā signāla/trokšņu līmenis ir 106dB. Kas ir ekvivalents ļoti labai mājas HI-FI audiosistēmai. Pārējais ir atkarīgs tikai no tumbām/skandām.


Bet no skaņas pirmām kārtām mani ieinteresēja DVD-Audio, jauns formāts, kurš pamazām sāk jau iekarot mūzikas melomānu sirdis, dārgs, bet ļoti kvalitatīvs prieks.
Pagaidām reti izplatīts Latvijā un arī pasaulē, dvd-audio disku trūkuma un arī atskaņojošās tehnikas dārdzības dēļ.
Creative pat speciāli savā www saitā ir izvietojusi lapaspusi ar disku sarakstu pasaulē esošiem DVD-Audio diskiem. To ir maz.
Dzirdot kā skan DVD-Audio, domāju, ka tuvākā nākotnē šis formāts tomēr izspiedīs no tirgus esošos parastos audio cd. Tā pat kā savulaik audio cd izspieda kasetes.

Par laimi Audigy 2 kartei komplektā nāk līdzi viens dvd-audio sample disks, un labi ka viņš nāk komplektā, jo diemžēl nezinu nevienu paziņu no kā varētu aizņemties testiem dvd-audio disku.
Pats dīvainākais ir tas ka DVD-Audio tiek atskaņots analogā režīmā, digitālās SPDIF izejas vienkārši tiek bloķētas speciāli, jo tāda ir DVD-Audio foruma prasība, lai mazinātu pasaulē mūzikas pirātismu.


Creative nevarēja nepiekrist , jo ļoti gribēja kaut ko īpašu izlaist tirgū uz ziemasvētkiem, kaut ko jaunu un nebijušu. Speciāli DVD-Audio atskaņošanai tika uzrakstītš pleijeris - MediaSource, kuru vajag uzinstalēt kopā ar draiveriem un atvilkt priekš jamā updati.
Noklausījos DVD-Audio, nu ziniet, tas ir jadzird, to nevar uzrakstīt. Tā ir diena pret nakti, salīdzinot ar parastiem audio cd.
Gribās arī pieminēt, ka mājas muzikantiem šī karte varētu būt viens no labākiem draugiem mūzikas apstrādē un izstrādē, jo jamā tāpat, kā iepriekšējā Audigy karte uztur ASIO standartu - vairāk celiņu ierakstīšana tikai ar 2ms aizturi.

Vērtējums un nobeigums.

Beigu beigās radās visnotaļ pozitīvs ispaids par karti, daudzo iespēju un plusu dēļ, jo mīnusi ir tik maziņi un ar laiku ārstējami. Karte atkal ir modes kliedziens un jaunu standartu ieviesējs personālo datoru skaņu karšu tirgū.
Mazumtirdzniecībā skaņas karte tiek tirgota pa apmēram 157 ls, pa 5ls tikai dargāk nekā tiek prasīts par parasto Audigy Platinum. 
Uzskatu ka ar laiku karte kļūs lētāka un līdz ar to piejamāka katram. Karte vēl varētu būt gamera sapnis, jo mazāk slogo procesoru un ir vairāk 3d skaņu effektu iespēju spēlēs. Ja karte maksātu lētāk, ieteiktu to katram! Optiskās ieejas un izejas, Firewire SB1394 pie kuras var pieslēgt jebkuru digitālo video kameru. Tālvadības pults.
Pats vērtēju skaņas karti ar 9 cietnīšiem, 1/2 punkts nost sakarā ar nelāgajiem draiveriem, vēl pusīte sakarā ar AC3 dekodēšanu.


« Atpakaļ uz rakstu