Lai izdrukātu šo rakstu, savā browserī izvēlieties File -> Print, nospiediet uz ikonas print, vai arī, ja sanāk, spiediet šeit.
Šī raksta on-line (oriģinālā:) versija atrodama pēc adreses http:///?id=482308, no kurienes arī šī izdruka ir nākusi.
Jebkura neautorizēta (bez autora piekrišanas) šī materiāla izmantošana var viest bēdīgas sekas. To darīt vienkārši nedrīkst.

Megabaitu problēma II
laacz (http://laacz.lv/) @ 2002-01-11 13:08:00


Mazs izmeklēšanas process deva šādas tādas atbildes. Uz doto brīdi pastāv divas sistēmas, pēc kurām aprēķina to, cik baitu ir vienā megabaitā. Pēc binārās - vienā megabaitā ir 1 048 576 baitu, bet pēc metriskās - 1 000 000 baitu.
Cieto disku un BIOSu ražotāji skaita pēc metriskās sistēmas. Pierādījums nav tālu jāmeklē. Cietais disks iekš Windows izskatās mazāks, nekā tas ir uzrādīts uz HDD paša (Windows izmanto bināro sistēmu).
Te ir, kā izskatās, maza nesaskaņa standartos un tajā, kā tiek aprēķināts Megabaits. Būtībā, par aksiomu tiek pieņemts tas, ka, ja vienā kilobaitā ir 1024 baiti, tad vienā megabaitā ir jābūt 1024 kilobaitiem. Kā izrādās, tas tā nav. Lielākoties vienā megabaitā ir viens miljons baitu, tieši tāpat kā gigabaitā - 1 miljards.
Ja jau Latnets tik ļoti skrupulozi piesienās šādiem jēdzieniem, tad kālab nevarētu sekot līdzi informācijai savā mājaslapā? Tur ir rakstīts vienkārši M un G :) Bet, attiecīgi, par trafika uzskaiti jautājums paliek aktuāls. Ja viens MB ir 1 000 000 baitu, bet uzskaite ir vesta MiB (1 048 576 baitu) tad jāprasa no Latnet ir pārrēķins par trafiku par tik un tik mēnešiem :) Vaijadzētu noskaidrot.
Starp citu, vai tas neliecina, ka Latvjiā vajadzētu šo lietu standartizēt? Es domāju - likumiskā ziņā. Savādāk, šādi jau tiešām var piemērot dažādus starndartus atkarībā no situācijas
update Delfi supports man atbildēja, ka viņu megabaitā ir 1024 kilobaiti :)

« Atpakaļ uz rakstu