Lai izdrukātu šo rakstu, savā browserī izvēlieties File -> Print, nospiediet uz ikonas print, vai arī, ja sanāk, spiediet šeit.
Šī raksta on-line (oriģinālā:) versija atrodama pēc adreses http:///?id=12356604, no kurienes arī šī izdruka ir nākusi.
Jebkura neautorizēta (bez autora piekrišanas) šī materiāla izmantošana var viest bēdīgas sekas. To darīt vienkārši nedrīkst.

Redzam caur sienām!
NewGuy (newguy@cietnis.lv) @ 2003-06-26 09:42:00


Visi no mums kaut reizi ir lasījuši zinātnisko fantastiku, kurā stāstīts par nākotni, kad mašīna lido virs zemes un nevis brauc, kad ierasto ložu šaujamieroču vietā tiek izmantotas visādas plazmas vai lāzera šaujamiem, kad levitēšana vai pārvietošanās laikā un vietā ir sīkums, kad... Šo sarakstu varētu turpināt bezgalīgi – fantastu domu plašums un lidojumu augstums ir nepārspējams.

Agrāk vai vēlāk vismaz dažas no šķietami fantastiskām idejām tomēr tiek realizētas – piemēram, radari, kas spējīgi sekot cilvēku kustībām caur sienu (tāds, ja atmiņa neviļ, tika rādīts vienā no Holivudas filmām). Lielbritānijas kompānija Cambridge Consultants pavisam nesen nodemonstrējuši tieši šādu radaru, kas izmantojot zemo frekvenču impulsus ir spējīga noteikt cilvēku, objektu un sienu atrašanās vietu ēkā ar līdz pat 25 cm biezu sienu. Pats svarīgākais, ka radars neaizņem trīs furgonus un tā apkalpošanai nav vajadzīga rota ar izdresētiem zinātniekiem – prezentētā radara izmēri nepārsniedz ierasta klēpjdatora (notebook) izmērus un, lai uzsāktu darbību iekārtu nepieciešams novietot pie pašas sienas vai dažu metru attālumā no tās.

Radara darbības rādiuss ir 120 grādi un tā darbības iespējas patiesi spēs novērtēt dažādu specvienību pārstāvji, kā arī apsardzes firmu darbiniekiem.
Pašlaik kompānija beidz programmatūras izstrādi, kas radara darbības rezultātus attēlos grafiku un 3D attēlu veidolā.
Par cenām un pieejamību runas nav – šos radarus varēs iegādāties tikai valsts struktūrvienību un nopietnu firmu pārstāvji.

« Atpakaļ uz rakstu