cietnījamajiem lasītājiem paredzētais cietnis
ZinasSpēlesWinampPopsciMobileFailiLinkiViedoklis
08:57 Par maziem zaļiem cilvēciņiem. Skatīt multenes... [www.greenman.ru]
13:15 Zvaigžņu karu jaunākā epizode sauksies Star Wars: Revenge of the Sith un noskatīties to varēsim 2005. gada maijā. [yahoo news]
14:51 No Ņujorkas uz Londonu 54 minūtēs. Tas viss ar vilcienu, kas pārvietosies ar ~8000 km/h ātrumu. Vai tas ir iespējams? [media.dsc.discovery.com]
14:15 Interneta "tētis" iecelts bruņinieku kārtā. [www.digitmag.co.uk]
13:59 Teorija par to, ka melnajā caurumā viss pazūd bez pēdām var izrādīties nepatiesa un 21. jūlijā Stephen Hawking centīsies to pierādīt. [new scientist]
[RSS]



ADVANCED


 Nav cepuminju, nav polla. [kļæ½pļæ½c?]
Floppy diskus...
 
  Izmantoju ikdienā   8% (48)
  Pa retam izmantoju   58% (352)
  Neizmantoju vispār   28% (170)
  Kas ir Floppy?   7% (42)
13 komentāri | visi citi...


ļæ½odien vardadienas svin:
Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
*/?> Nimepļæ½evalised on:
Joonas, Joakim, Kimmo
ļæ½iandien vardadieni ļæ½vencia:
Virmantas, Rusnė, Meda, Ferdinandas, Gvidonas

 Hosted by DEAC
 Server by M79


 da worst
 pods
flash.lv
?>  self
*/?>

  Aizsļæ½ti ziļæ½u par ļæ½o elļæ½to rakstu sev, savam draugam vai naidniekam Izdrukļæ½ ļæ½o nejegļæ½ pļæ½rkļæ½lo ziļæ½u uz sava exelentļæ½ printera Tev gan jau ka ir kaut kas piebilstams par ļæ½o megaziļæ½u (12)  

Par failu apmaiņas servisu un tā lomu mp3 failu izplatīšanā sīki stāstīt droši vien nav vērts - vienīgi pieminēsim, ka tieši ar šī servisa parādīšanos daudzi jo daudzi lietotāji no visas pasaules ieguva iespēju apmainīties ar savām mp3 kolekcijām bez nekādam pazīšanām, diedelēšanām utml. Vajadzēji vienkārši interneta pieslēgums (ietteicams ar ārzemju trafiku) un protams nopubliskot arī savu mp3 (share) kolekciju.

Viss jau būtu bijis jauki, ja pirms kādiem 2 gadiem Napster nesāka sūdzēt tiesā praktiski visas ierakstu kompānijas pēc kārtas. Vienkārši sajuta, ka zaudē savu naudu naudu, jo ļaunie lietotāji (60 miljoni) ieguva jaunākos ierakstus par baltu velti, kas, protams, nebija pieļaujams. Tikai ierakstu kompānijas piemirsa, ka tādejādi lietotāji iegūst ne tikai jaunāko, pazīstamo mūziķu ierakstu, bet arī iepazīst jaunus, vēl maz pazīstamu mūziķu daiļrade. Attiecīgi, ja novadīt pareizu mārketinga politiku - iepazīstināt ar mūziķi, ja iepatīkas - piedāvā licenzētu ierakstu.

Taču nu visam tam (lasi - Napster) ir pienākušas beigas.
 

Pēc iesūdzēšanas tiesā Napster vēl nostrādāja (lasi - agonēja) kādu laiku un palēnām zaudēja savas pozīcijas failu apmaiņas "tirgū" - parādījās jauni konkurenti - Gnuttela, WinMX, Audiogalaxy utml.

Tiesāšanās procesa laikā interesanti uzvedās viens no apsūdzētājiem - Bartelsmann AG, vācu mēdiju koncerns, kam pašai pieder tādu ierakstu kompānija kā BMG. Vadoties pēc viņiem tikai zināmas politikas sūdzība no šīs kompānijas puses tika atcelta un tā pat kompānija mēģināja sarunāt ar citiem ierakstu monstriem (Sony, EMI) atstāt Napster mierā.

Shawn Fenning - Napster tēvs un ideologs
Shawn Fenning - Napster tēvs un ideologs
Patiesība nekas tāds brīnumains šajā uzvedībā nebija - Bartelsmann vienkārši plānoja iegādāties Napster un uz tā bāzes sākt izmantot maksas failu apmaiņu t.i. par katru lejuplādēto dziesmu lietotājam būtu bijis jāsamaksā zināma summa. Pie tam šis noteikums neattiektos tikai uz BMG mūziķiem, bet arī uz pārējo ierakstu kompāniju mūziķiem.

Taču nekāds brīnums nenotika - neskatoties uz investīcijām Napster tālākā izstrādē no Bartelsmann, mums nezināmu iemeslu dēļ viss apstājās. Varam tikai minēt, ka vienkārši lietotāji bija "apglabājuši" šo failu apmaiņu - protams, baigi slikti ka viņus tur tiesā, bet mums ir vajadzīgi jauni ieraksti un tāpēc mēs aizgājām pie citiem. Pilnīgi iespējams, ka atradās ļoti maz tādu cilvēku, kas vēlējas maksāt par to, ko var iegūt tāpat - pa velti.

Tātad - nesen kompānija Napster pārdota par 8 miljoniem pilnībā pārdota Bartelsmann AG un iekļauta šī koncerna struktūra t.i. Napster faktiski ir bankrots. Ar ko nodarbosies Napster tālāk - nav zināms. Taču viens ir skaidrs - bezmaksas mūziku ar Napster palīdzību mēs turpmāk neiegūsim. Un nebūsim pārliecināti, ka piemēram Audiogalaxy neaizvērs tuvākajā laikā - ar tā palīdzību ierakstu kompānijas arī zaudē naudu un tas nevienam, kā zināms, nepatīk. Arī Tev.
 
Atpakaļæ½ | Uz augļæ½u | Komentļæ½t (12)
Prev: PopSci / Pavadonis uz saules baterijām
Next: PopSci / Papīra "Boingi"...
© 2000-2024 Cietnis.lv.
c0ded by laacz
Hostingu piedāvā DEAC
Hardware piedāvā m79
php/mysql on redhat/apache
Statistika powered by counter.lv
Jebkuru materiālu pārpublicēšana vai izmantošana bez atsauces uz cietnis.lv
ir aizliegta. Izmantojot materiālus no cietnis.lv, pirms to darīt, ir nepieciešams
sazināties ar autoru un noskaidrot izmantošanas noteikumus.